Dieta bez glutenu

Dieta bez glutenu nie jest dobrą dietą dla każdego. Oprócz zaprzestania spożywania pokarmów bogatych w gluten więc między innymi: pszenżyto, orkisz i jęczmień należy także wyeliminować te produkty, w których gluten jest ukryty. Dietę ograniczająca gluten stosują osoby z alergią pokarmową na gluten a także chorzy na celiakię. Ludzie cierpiący na celiakie, dietę powinni uwzględniać przez całe życie. Uczulenie a być może ustąpić i stosowanie diety nie będzie już koniecznością. Stosując dietę bez glutenu dozwolone są produkty zawierające mąkę kukurydzaną, ryżowa, sojową. Właśnie te rośliny nie zawierają na szczęście glutenu. Prowadząc dietę eliminująca gluten musisz dokładnie sorawdzać skład produktów. Sporo z nich w składzie ma ukryty gluten. Najczęściej gluten ukrywa się w rybach z puszki, szynkach, daniach gotowych, zupach i sosach w torebce. Gluten znajduje się także w owocach suszonych. Jest tam, ponieważ pewne owoce podczas suszczenia są pokrywane mąką. Uważnie należy się również przyglądać płatkom śniadaniowym. Będąc na diecie eliminującej gluten najlepiej decydować się na te z rysunkiem przekreślonego kłosa. W takiej sytuacji pewność, że produkt nie posiada glutenu. Jeśli chodzi o alkohol to trunki bezbarwne nie mają w sobie glutenu. Małe ilości glutenu mogą znajdywać się w wódkach kolorowych, "żubrówce" a także "żołądkowej gorzkiej". Ilość ta zawsze jest dopuszczalna, kiedy potrzebna jest dieta bez glutenu. Unikać należy natomiast piwa. Zawiera ono słód jęczmienny no a w nim ukryty jest niestety gluten. Dieta ograniczająca gluten praktykowana długi okres może doprowadzać do niedoborów niektórych. wartości pokarmowych, zatem dietę warto skonsultować ze specjalistą.

Śledź nas na FB: wo kaufen legal anabolika